Nemet mondás

Az első cselekedeteink között van a nemet mondás. Amikor egy szoptatott baba jól lakik elfordítja a fejét a cicitől. Innen jön (kutatásaim alapján tudtam meg) a mozdulat, a jobbra, balra inogtatott fej.

Mit kezd egy szülő, pegadógus, tanár a nemmel, ha ő meg más eredményt szeretne elérni?

Ráhat, erőszak különböző formáival próbálkozik, kérlelés, stb. Az önismereti csoportokban, ha jó a vezető azt mondja, hogy “Ha meg tudod engedni magadnak…., próbáld ki, hogy milyen amikor mész az ellenállásoddal együtt”. Nem csak azt, hogy Állj fel és csináld! A 3 éves gyerek simán nemet mond a társának, ha épp nincs kedve odaadni a tulajdonát. A tini kor pont arról szól, hogy mondjunk ellent a szülőnek, kritizáljuk a mintát és kialakítsuk a saját utunkat. Felnőttként komoly következményei vannak, ha magunkról mondunk le, „Áááááá, nem, én nem érdemlem meg, nem merek nemet mondani egy multis környezetben, mert kirugnak.” Vagy a reklámok hatásának mennyire tudjuk azt mondani, hogy „Nem hatsz rám, nincs szükségem erre vagy arra, a boldog, kiegyensúlyozott élethez.” Nézd végig, hogy mikor tudtál nemet mondani, könnyedén, határozottan, lelkiismeret fordalás nélkül, bocsánatkérés nélkül. Mitől működött úgy, akkor és ott? Kinek mondtad a nemet, milyenek voltak a körülmények? Végleg mondtál nemet, vagy csak későbbre tetted az igent? Hogy csináltad? Ezekből melyiket fogod újra használni, amikor szükséged lesz rá?

Tetszik, amit olvastál? Mutasd meg másnak is!

Picture of Üdvözöllek, Topor Ágnes vagyok

Üdvözöllek, Topor Ágnes vagyok

coach, mesedráma vezető és hangterapeuta. Küldetésem, hogy egyre közelebb és közelebb kerülj céljaidhoz úgy, hogy menetközben is élj. Az élet élvezete az úton is van, nem csak a megérkezésben.

Én most már tiszta tekintettel látom, hogy milyen csodálatos volt azt az utat bejárni, és visszaemlékezni arra, honnan jöttem, és hol tartok most. Ehhez szükséges volt az elmúlt 10 év önismerete, blokkok oldása, más nézőpontból tekinteni a múltra.

Bővebben rólam

Legfrissebb cikkek

labirintusjárás

Mi az a labirintusjárás?

A labirintusról talán a legtöbb embernek nem egy coaching módszer, hanem a kanyargós ösvény jut eszébe. Azonban a labirintusjárás egy fantasztikus lehetőséget kínál arra, hogy önmagunkhoz közelebb kerüljünk. Az alábbi bejegyzésben kicsit körbejárom, hogyan is néz ki ez a típusú coaching.

Bővebben »
családállítás

Családállítás vagy pszichodráma?

A pszichodrámáról az előző bejegyzésemben már ejtettem szót, ahogy arról is, hogy némi hasonlóság is felfedezhető közte és a családállítás között. Azonban nagyon fontos hozzátenni, hogy ez a kettő teljesen más! Az alábbi cikkben a főbb különbségeket és hasonlóságokat fogom bemutatni.

Bővebben »
Iratkozz fel hírlevelemre, és értesítést kapsz legújabb blogbejegyzéseinkről!