Pszichodráma és mesedráma – ugyanúgy és mégis másképp

A mesedráma a pszichodrámából fejlődött tovább, gyerekek és felnőttek is igénybe vehetik. Így tehát mondhatjuk, hogy ez a kétféle önismereti módszer tulajdonképpen ugyanarról a tőről fakad.

Mivel a mesedrámáról előző cikkemben már írtam (illetve ezen az oldalon is olvashatsz róla), ebben a bejegyzésben főleg a pszichodrámát veszem górcső alá.

Pszichodráma

A pszichodráma módszerét Moreno dolgozta ki, Magyarországon pedig Mérei Ferenc honosította meg. A pszichodráma egy cselekvésorientált módszer, melynek középpontjában nem az egyén, hanem a csoport áll. A pszichodráma segít feltárni a tudattalanban rejlő élményeinket, felszínre hozza érzéseinket, elakadásainkat. 

A pszichodráma módszere kognitív és emocionális szinten tud működni, és azáltal, hogy fizikai síkon is eljátszunk egy adott történetet a spontaneitás és a kreativitás segítségével, még erősebben hatást érhet el.

Fontos különbség a mesedráma és pszichodráma között, hogy utóbbinál van közönség: nem áll be mindenki. A mesedrámánál ilyen lehetőség nincs, mindenki szerepel, viszont kiválaszthatják, milyen szerepet éreznek közel magukhoz adott helyzetben (ez lehet passzív szerep is, pl. fa, levegő, víz stb.). 

A foglalkozás során egy önként jelentkező aktuális élethelyzetét játszák újra. A főszereplő kiválasztja azokat a csoporttagokat, akiket szeretne egy-egy szerepbe helyezni. A végén megbeszélik, ki hogyan élte meg az adott szituációt. 

A játék közben fontos szerepe van a mozgásnak és a testi érzeteknek. Ezek mind a tudatalattiból feljövő élményeket jelenítik meg fizikai síkon. Azáltal, hogy egy történést eljátszanak, az összes szereplő ráláthat saját életére, működési mechanizmusaira, és a végére megfogalmazódhat benne a saját életére vonatkozóan a megoldás vagy annak lépései. Mind a nézők, mind pedig a szereplők eljuthatnak egy katarzisélményig, ami erős motivációt adhat számukra a továbblépéshez.

Hol érdemes alkalmazni a pszichodrámát?

A pszichodráma számos területen alkalmazható, néhány példa:
– szervezetfejlesztés
– önismeret-fejlesztés
– közösségformálás
– oktatás
– képzés

Fontos, hogy pszhichodrámát csak szakember végezhet! Tehát szakképzett pszichoterapeuta vezethet pszichodráma csoportokat. 

A családállítással semmiképp nem összekeverendő a pszichodráma! De ez egy következő cikk témája lesz.

Tetszik, amit olvastál? Mutasd meg másnak is!

Picture of Üdvözöllek, Topor Ágnes vagyok

Üdvözöllek, Topor Ágnes vagyok

coach, mesedráma vezető és hangterapeuta. Küldetésem, hogy egyre közelebb és közelebb kerülj céljaidhoz úgy, hogy menetközben is élj. Az élet élvezete az úton is van, nem csak a megérkezésben.

Én most már tiszta tekintettel látom, hogy milyen csodálatos volt azt az utat bejárni, és visszaemlékezni arra, honnan jöttem, és hol tartok most. Ehhez szükséges volt az elmúlt 10 év önismerete, blokkok oldása, más nézőpontból tekinteni a múltra.

Bővebben rólam

Legfrissebb cikkek

labirintusjárás

Mi az a labirintusjárás?

A labirintusról talán a legtöbb embernek nem egy coaching módszer, hanem a kanyargós ösvény jut eszébe. Azonban a labirintusjárás egy fantasztikus lehetőséget kínál arra, hogy önmagunkhoz közelebb kerüljünk. Az alábbi bejegyzésben kicsit körbejárom, hogyan is néz ki ez a típusú coaching.

Bővebben »
családállítás

Családállítás vagy pszichodráma?

A pszichodrámáról az előző bejegyzésemben már ejtettem szót, ahogy arról is, hogy némi hasonlóság is felfedezhető közte és a családállítás között. Azonban nagyon fontos hozzátenni, hogy ez a kettő teljesen más! Az alábbi cikkben a főbb különbségeket és hasonlóságokat fogom bemutatni.

Bővebben »
Iratkozz fel hírlevelemre, és értesítést kapsz legújabb blogbejegyzéseinkről!