Tréning vagy teamcoaching? Mikor melyiket válasszam?

A sokféle coaching és tréning tematikákból nem könnyű választani, így nem csoda, ha nehéz döntenünk, mikor melyik a hatékonyabb. A következő cikkben megmutatom, mik az alapvető különbségek a tréning és a teamcoaching (coaching) között, hogy a megfelelőt tudd kiválasztani csapatod számára!

Nézzünk egy kicsit a szavak mögé!

Mind a tréning, mind pedig a coach / coaching szó a sport területéről érkezett a segítő szakmákba. A tréning jelentése edzés, torna, míg a coach, illetve a tréner edzőt jelent. Tehát mindkét esetben kapsz egy „edzőt”, aki a csoportot irányítja meghatározott célok mentén. A kérdés már csak az, hogy mi az „edzés” célja a tréningen és mi a cél a teamcoachingon?

Tréning

A tréning során valamilyen kompetencia fejlesztése áll a középpontban, és a cél, hogy a tréningen résztvevők az esemény végére fejlődést érjenek el. A tréner átadja a tudást, amit a résztvevők gyakorlatban is elsajátítanak. A tréningen fontos az önismeret fejlesztése is. A résztvevők aktívan alakítják a tréning dinamikáját, a tréner pedig empátiával fordul feléjük, reflektál, kérdez, válaszol. Az egyes feladatok után azok átbeszélése kulcsfontosságú a reflexiók miatt. A tréningen történik tudásátadás, egy modell bemutatása, pl. konfliktuskezelésre, időgazdálkodásra.

Teamcoaching

A teamcoaching a tréninggel ellentétben nem a készségfejlesztést, hanem valamilyen szervezeti, munkahelyi problémát, nehézséget, megoldandó feladatot állít a fókuszba, egyetleg együttműködés fejlesztést, csapatépítést, és ezzel dolgozik szintén csoportban. Többféle módszer is a coach rendelkezésére áll, én a megoldásfókuszú és cselekvésorientált teamcoaching modelljeivel dolgozom. A teamcoaching résztvevői az esemény végére olyan stratégiát, megoldást hoznak létre, amellyel szervezeti szinten elérhetik a coaching alatt kitűzött célt. A coach kérdésekkel igyekszik közelebb vinni a csapattagokat saját megoldásukhoz, ezzel elősegítve a közös gondolkodást.

Azonosságok és különbözőségek

A tréning és teamcoaching közös pontjai:

 • elősegíti és fenntartja a bizalmat
 • biztonságos teret tart
 • az eszköztár azonos is lehet
 • mindkettő a szervezetfejlesztés része

Alapvető különbség, hogy a teamcoaching egy fenntartható változást szeretne elérni, amelyet a felszínre kerülő konfliktusok megoldásával ér el, míg a tréning során kognitív szinten történik kompetenciafejlesztés. Hogy milyen kompetenciát szükséges fejleszteni, előzetes felmérés alapján dönti el a coach.

A teamcoachingon olyan csapat vesz részt, akik ismerik egymást, együtt dolgoznak, míg a tréning esetén nem fontos, hogy ismerjék egymást a résztvevők.

Szirtesi-Nagy Réka megfogalmazásában:
Teamcoaching az, ahol adott egy csapat, akinek tudunk találni egy közös célt, ami elég motiváló ahhoz, hogy megfogalmazzák az odavezető lépéseiket.”
Tréning az, ahol kompetenciafejlesztés történik, ki lehet azt próbálni, be lehet gyakorolni.”

Tréning vagy teamcoaching?

A tréning lehet coaching szemléletű, de a teamcoaching nem lehet tréning elemekkel burkoltan teletűzdelt. A teamcoachingban azzal dolgozunk, ami van, akár a felszínen, akár a felszín alatt, a tréningen történik új ismeretátadás. Egy szervezet életében van, amikor a teamcoaching, van, amikor a tréning lesz hatékonyabb a szervezet sikeresebb és boldogabb együttműködéséhez. Egy profitorientált vállalkozás esetében egy biztos: a fő cél a profit! Ha a munkatársak, alkalmazottak még jól is érzik magukat, az hab a tortán!

Ha a csapatodat szeretnéd valamelyik készség területén fejleszteni, akkor a tréning lesz számodra a tökéletes választás! Soft skill tréningjeim közül kiválaszthatod azt, amelyik meglátásod szerint vagy a közös felmérés szerint a leginkább fejlesztendő terület.

Ha a szervezetedben dolgozókról azt feltételezzük, hogy minden szükséges tudás összességében a csapattagokban rendelkezésre áll, akkor a teamcoachingot érdemes választanod!

Kattints ide, ha szeretnél tréningre vagy teamcoachingra időpontot egyeztetni!

Érdekes kísérletre invitállak!

Ha idáig végigolvastad a blogbejegyzésemet, akkor meg is érdemled! 😊

Tartok minimum 4, maximum 12 fős csapatodnál egy néma vagy más néven csendes teamcoachingot. (Néma vagy csendes coaching az, ahol a coach, teamcoach hangosan kérdez, a résztvevők meg magukban dolgoznak a válaszaikon. Nem történik megosztás, megbeszélés.) Cél lehet együttműködés-fejlesztés, csapatépítés vagy egy konfliktushelyzet megoldása is, vagy amit a ti szervezetetek igényel.

Cserébe, amit kérek:

 • az eredmények publikálási lehetőségét online felületeimen, esetleg egyszer majd a könyvemben,
 • pár referenciafotó készítését és megjelenítését,
 • visszajelzések megosztását.

A lehetőség csak az első 3 jelentkezőnek él. (Jelenleg szabad Néma teamcoaching hely még: 3)

Ez a módszer hatékonyan alkalmazható

 • siketnéma csapatok esetében, itt ki is vetíteném a kérdéseimet,
 • egymással semennyire sem kommunikáló csapattagoknál,
 • szigorúan titkos ügyek esetében,
 • és mindenkinél.

Csak személyesen vállalom, mert nagyfokú intuíciót is igényel a részemről, ami könnyebb személyesen. Ha nem budapesti a székhelyetek, akkor utazási költséget felszámítok. Ha nincs lehetőség a cégeteknél erre, vagy jobb lenne külső helyszín, budapesti (XIV. ker) helyszínen térítésmentesen meg tudjuk tartani! A foglalkozást csak magyar nyelven tartom.

Jelentkezéshez kérlek, küldj e-mailt az agi@toporagnes.hu e-mail-címre, vagy hívj telefonon: 06/70/776-2177. E-mail esetén tárgyban az alábbit jelöld meg: KÍSÉRLET.

Izgatott kíváncsisággal várom a kísérletre jelentkezőket!

Napsütéses napot kívánok!
Topor Ágnes

 

2017 óta dolgozom coachként, teamcoachként, elsősorban megoldásfókuszú eszköztárral és 2021 óta cselekvésorientált eszköztárral is. Az alkotást, a mesét is szeretem bevinni céges tréningekre, ami időnként meghökkentő, nem elég businesses, ugyanakkor nagyon transzformáló hatású.

Végzettségeim:

 • 2017 Coach diploma PTF
 • 2020 Közgazdász tanár diploma BME GTK
 • 2021 Business coach diploma PTF
 • 2022 Integrál szemléletű csoportvezető – Kun Szilvi
 • 2023 Tréner – Explorer
 • 2023 Alkotásterápia csoportvezető -Lukács
 • 2023 Életviteli tanácsadó – Metamorf

Tetszik, amit olvastál? Mutasd meg másnak is!

Üdvözöllek, Topor Ágnes vagyok

Üdvözöllek, Topor Ágnes vagyok

coach, mesedráma vezető és hangterapeuta. Küldetésem, hogy egyre közelebb és közelebb kerülj céljaidhoz úgy, hogy menetközben is élj. Az élet élvezete az úton is van, nem csak a megérkezésben.

Én most már tiszta tekintettel látom, hogy milyen csodálatos volt azt az utat bejárni, és visszaemlékezni arra, honnan jöttem, és hol tartok most. Ehhez szükséges volt az elmúlt 10 év önismerete, blokkok oldása, más nézőpontból tekinteni a múltra.

Bővebben rólam

Legfrissebb cikkek

IX. Életmód és Ásvány Expo

Szeptember 23-án és 24-én ismét Életmód és Ásvány Expo a Lurdy Házban! Kilencedik alkalommal rendezik meg az eseményt, ahol vásárokkal, előadásokkal, workshopokkal és kiállításokkal várják

Bővebben »

Nemet mondás

Az első cselekedeteink között van a nemet mondás. Amikor egy szoptatott baba jól lakik elfordítja a fejét a cicitől. Innen jön (kutatásaim alapján tudtam meg)

Bővebben »
Iratkozz fel hírlevelemre, és értesítést kapsz legújabb blogbejegyzéseinkről!