Barion Pixel

Teamcoaching

„A problémáról való beszélgetés problémákat szül, a megoldásról való beszélgetés megoldásokat hoz.”

Mi az a teamcoaching?

Olyan csoportos beszélgetés, ahol a coach kérdéseire a csoporttagok kidolgozzák a számukra legmegfelelőbb megoldást. Itt a téma szinte bármilyen munkahelyi téma lehet, például együttműködési szabályok megalkotása, egy feladat elvégzésének munkamódszere, vagy a csapat közösséggé formálása.

Ha nem egy csapattal, munkatársakkal folytatott csoportos coaching folyamat van, azt inkább groupcoachingnak nevezzük, ahol a résztvevők lehet, hogy nem is ismerik egymást korábbról, és nem egy közös cél mentén haladnak, hanem mindenki a saját témáján dolgozik, akár hangosan, akár mindenki magában. Ha nem mondják ki hangosan a kérdésekre a válaszaikat, akkor azt néma vagy csendes coachingnak nevezzük.

 Én a megoldásfókuszú teamcoaching eszköztárral dolgozom.

Mit jelent a megoldásfókuszú teamcoaching?

 

A megoldásfókuszú teamcoaching Daniel Meiertől származik, aki egy nyolc lépésből álló modellt alkotott meg. A megoldásfókuszú teamcoaching eszközei segítenek a stratégiák kidolgozásában, az együttműködés fejlesztésében és a konfliktusok megoldásában is.

A megoldásfókuszú teamcoaching modell lépései

 

1. Keretek tisztázása: szabályok, időkeret megbeszélése, amelyet a csoport minden tagja el tud fogadni.

2. Elvárások, célok: a csoport meghatározza az elvárásait és a céljait, amelyet a teamcoaching során szeretne elérni.

3. Gyújtópont: opcionális eleme a teamcoachingnak. Ennek során a résztvevők feltárhatják, mely területen látnak jelen helyzetben problémákat.

4. Kivételes alkalom: ennek során egyrészt azokat a területeket tárják fel a csoporttagok, ami jól működik, illetve azt is meghatározzák, hogy a nem jól működő területeken milyen időszakokban tapasztalnak problémamentességet.

5. Jövő: a csoport felvázol egy jövőképet, amelyet megvalósíthatónak találnak, és amely kellő motivációt ad számukra a folytatáshoz.

6. Skála: a megcélzott jövőkép és a jelen helyzet közötti távolság felmérése vizuális eszközökkel. Ez történhet táblával, papírral vagy akár mozgásos formában is. A cél ebben a szakaszban, hogy a résztvevők reálisan lássák, hol tartanak a cél felé vezető úton, mi az, amit még meg kell tenniük, hogy elérjék.

7. Következő lépés: a célhoz vezető út legelső lépésének meghatározása.

8. Egyéni feladat: vagy minden résztvevő egyéni feladatot kap, vagy csoportszinten kell átgondolniuk, hogy egyénileg mit tudnak hozzátenni a folyamatok hatékony működtetéséhez.

A teamcoaching célja, hogy az eseményen résztvevő csoporttagok aktívan bevonódjanak a közös megoldás megtalálásának és a jövőbeli célok meghatározásának feladatába. A megoldásfókuszú teamcoaching nem a problémákra koncentrál, így nem is analizáljuk azokat.

A kedvenc idézetem: „A problémáról való beszélgetés problémákat szül, a megoldásról való beszélgetés megoldásokat hoz.” /Steve de Shazer/

2023. szeptember elsején 4 fős csapatépítő, együttműködést fejlesztő teamcoachingot tartottam. A csapat pont aznaptól kezdett új vállalkozásba. A csapattagok jól ismerték egymást korábbi alkalmazotti létükből, de ez most egy egészen új szituáció lesz az életükben.

Úgy tűnt, mintha egész nap csak játszottunk volna, legóztak, karikáztak, társasjátékoztak sütiformákkal, és még képzeletbeli orvosok is voltak. De ez nem játék volt, hanem komoly ön- és csapatmunka. Az önismereti teszt és annak elemzése pedig önmagukra vonatkozó gondolatokat átformáló üzenetekkel is szolgált.

A kedvencem, hogy jól ki is pletykálhatták egymást pozitívan. 😊 Szerintem ennek a feladatnak van a legpozitívabb hatása a hatékonyabb együttműködésre.

Az alábbi visszajelzéseket kaptam a teamcoaching alkalomról a csapattagoktól:

Ajánlanád a teamcoachingot másoknak? IGEN!
Mit mondanál nekik, miért érdemes részt venni egy teamcoachingon?
“Mert olyan dolgokra világít rá, amit a hétköznapokban, a munka során észre sem veszünk. Kihozza a csapatból, amit a tréning nélkül nem tudnánk hasznosítani.” Dolányi Erzsébet

Ha te is szeretnéd a csapatodat fejleszteni, ezáltal a szervezetedet erősíteni, akkor itt tudsz időpontot foglalni igényfelmérésre. Természetesen ez díjmentes számodra.

Amennyiben nincs rá lehetőséged, időd, hogy élőszóban egyeztessünk, van egy online kérdőívünk (Kattints ide) az igényeid felméréséhez, és az alapján küldünk ajánlatot.

Az alábbi cikkben bővebben olvashatsz a teamcoaching és tréning különbségeiről.

Jelentkezz be hozzám és fedezzük fel együtt azt, honnan induljunk a változás felé.

Rólam mondták

Bejegyzések a témában

Iratkozz fel hírlevelemre!