Ön- és emberismeret (enneagram alapján)

Enneagram alapú ön- és emberismeret 

Benned él valódi belső személyiséged. Tégy meg mindent, hogy felébreszd ezt a másik énedet! (Shunmyo Masuno)

Ahhoz, hogy másokat is megismerjünk, önmagunk megismerése és elfogadása az első lépés. A tréning során az enneagram segítségével tárjuk fel a különböző embertípusokat, mely három alappilléren nyugszik: test (ösztön), lélek (érzések), szellem (gondolatok). Ezek adják az ön- és emberismeret alapját.

Mi az az enneagram?

Az enneagram egy tipológiai rendszer, mely 9 személyiségtípusba sorolja az emberi karaktert. Maga a szó jelentése is 9 ábrázolás (ennea + gramma). Fontos, hogy ez a 9 típus kölcsönhatásban van egymással; általában mindig van 1 domináns jellemző, de a többi is megjelenik bennünk.

Az enneagramot már az ókorban is alkalmazták, leginkább a sumérok és az egyiptomiak. A nyugati társadalmakban a XX. század környékén terjedt el, amikor már pszichológusok is felismerték az enneagramban rejlő önismereti, önfejlesztő lehetőségeket.

Az enneagram 9 típusa

Az emberi karakter sok-sok mintát vesz magára, amelyek már 7 éves korra kialakulnak és beágyazódnak. Ezeket a mintákat a feljebb már megnevezett 3 alappillér mozgatja: az ösztön, az érzések és a gondolatok. Az ösztönvezérelt karakter önérzetes, és sokszor a düh irányítja, az érzelemvezéreltet a szeretet mozgatja, a gondolkodás-központú vagy racionális karakter mozgatórugója a félelem.

önismeret és enneagram

Az enneagramot képileg is szokták ábrázolni, ezen látszik a leginkább, milyen kapcsolatban vannak egymással a típusok.

1-es típus

Az 1-es típusba tartozó személy nagy önfegyelemmel és igazságérzettel rendelkezik, mindig betartja a szabályokat, és maximalista. Folyamatosan fejlődni akar, állandóan keresi a célját az életben, hogy annak szentelje mindennapjait.

Emiatt azonban sokszor mereven ragaszkodik saját elképzeléseihez, ami nem engedi, hogy ösztönből cselekedjen. A kontrollt nehezen engedi ki a kezei közül.

2-es típus

Érzelemdús lelki világgal rendelkezik, mindenkinek segíteni akar – és azt hiszi, hogy jobban tudja, mire van szüksége a másik embernek. Önzetlen, és fél attól, hogy nem fogják szeretni.

Képes viszont az érzelmi manipulációra, és túl hamar engedi túl közel az embereket magához.

3-as típus

Realista típus, aki nagy önbizalommal rendelkezik. Karrierista, fontos számára a folyamatos fejlődés. Sajnos azonban ez a típus nárcisztikussá is válhat, ha az önbizalma önimádattá fajul.

4-es típus

Önálló, kreatív személyiség, aki tudatosan alakítja az életét. Empatikus, önmagát folyamatosan monitorozza, ahogy a világot is. A művészek általában a 4-es típusba tartoznak a képzelőerejükkel, finomságukkal, lágyságukkal. A 4-es típusú karakter hajlamos a depresszióra, és a negatív spirálból nehezen jön ki.

5-ös típus

Ez a típus folyton gondolkodik, egy (vagy több) területnek, témának szakértője. Tanul, megfigyel, sokat kérdez. Hátránya, hogy könnyen fordul függést okozó szerekhez, soha nem elég számára a tudás, mindig többet akar, és hajlamos a munkamániára.

6-os típus

Lojális típus, aki kitart bármilyen eszme mellett. Számára a család, a közösség a legfontosabb, értük bármit megtesz. Elmerül a részletekben, így az aprólékos munka nem okoz számára gondot.

Nem szereti azonban a konfliktusokat, így a teheti, elkerüli. Sokat szorong, mindenre fel akar készülni, így nem pihen. Igényli a támogatást, amit ha nem kap meg, hibáztatja a másikat vagy saját magát.

7-es típus

A 7-es típus optimista, szereti a kalandot, vidám, jólelkű. Inkább a jövőben szeret élni, emiatt kevésbé kitartó. Magabiztos, és mindenhol megállja a helyét.

A pénzzel nem bánik jól, és előfordul, hogy agresszív, erőszakos lesz az önkontroll hiánya miatt. A jelent nem tudja megélni.

8-as típus

Vezető típus, aki jól tudja irányítani az embereket. Képes döntéseket hozni, és a nála gyengébbek mellett kiáll. A 8-as típusnál fennáll a veszélye, hogy zsarnokká válik szélsőséges helyzetben.

9-es típus

A béke és az egység fenntartása számára a legfontosabb. Türelmes, őszinte, és hisz az emberekben. Belső tartása miatt érdeklődik a spiritualitás iránt, mindenki felé jószándékkal fordul.

Sokszor azonban túl naiv. Nem mindig vállalja fel saját magát, ami lelkileg megviseli.

 
Iratkozz fel hírlevelemre!