Barion Pixel
growth mindset

Growth Mindset – fejlődési szemlélet

Ha azt mondogatod magadnak nap nap után, hogy valami rossz neked, akkor hogyan tudna bármikor is jóra fordulni? (Shunmyo Masuno)

Mi az a Growth Mindset?

A Growth Mindset egy fejlődésfókuszú szemlélet, mely Carol Dweck pszichológia professzortól származik. Carol Dweck megállapította, hogy a tényt, hogy valaki mennyire lesz sikeres az életében, nagyban meghatározza a gondolkodásmód. Nem mindegy ugyanis, hogyan gondolkodunk önmagunkról. Sok jó képességekkel megáldott ember nem tud ugyanolyan kimagasló eredményeket elérni, mint társai. 

Dweck kétféle szemléletmódot fogalmazott meg kutatási eredményeire alapozva:

  • rögzült szemléletmód (fix mindset)
  • fejlődő szemléletmód (growth mindset)

A rögzült szemléletmódú emberek minden képességüket adottnak veszik, ami a későbbiekben is megváltoztathatatlan. Így gyakorlatilag lemondanak a fejlődés lehetőségéről.
A fejlődő szemléletmóddal élő emberek viszont törekednek arra, hogy minél jobbak legyenek: hisznek a fejlődésben és a változtatás erejében. Ők azok, akik az életet is sikeresebbnek élik meg, ugyanis tanulnak a hibákból, nem ragadnak bele.

Átkerülni a rögzültből a fejlődő szemléletmódba

A rögzült szemléletmód káros és mérgező, ezért fontos arra törekedni, hogy a fejlődő szemléletmódot sajátítsd el. A tréning során lebontjuk a falakat, amelyeket magad köré építettél, és a tréning végére elég motivált leszel ahhoz, hogy rálépj a fejlődés útjára. Az önszabotázs sajnos jól működik hosszú távon, ezért nem érdemes belekényelmesedni.

Ha te is úgy érzed, hogy

  • túl sokszor mondogatod, hogy nem vagy képes rá,
  • nem mersz hibázni,
  • megakadtál egy ponton,
  • mindenki más jobb nálad,

akkor a Growth Mindset szemléletmódú tréning lesz számodra a legideálisabb választás!

Iratkozz fel hírlevelemre!