Barion Pixel
játszmák, tranzakcióanalízis

Játszmáink – tranzakcióanalízis a gyakorlatban

Egyes szerencsés embereknek megadatik valami, ami nem szorítható be a viselkedés egyetlen osztályába sem, s ez a tudatosság; valami, ami felülemelkedik azon, amit a múlt beprogramoz, s ez a spontaneitás; valami, ami több jutalmat nyújt, mint a játszmák, s ez az intimitás. De mindhárom ijesztő, sőt kockázatos lehet azoknak, akik nincsenek rá felkészülve. (Eric Berne)

A tranzakcióanalízis (a módszer Eric Berne-től származik) segítségével megtanítom, hogyan tudjuk kommunikációnkat hatékonyabbá tenni játszmák nélkül.

Mi az a tranzakcióanalízis?

Eric Berne alkotta meg a tranzakcióanalízist, melyet az Emberi játszmák című könyvében foglalt össze. A tranzakcióanalízis kimondja, hogy minden embernek szüksége van valamennyi társas érintkezésre, még akkor is, ha az adott érintkezés nem feltétlenül pozitív. Ha ugyanis semmilyen inger nem éri az embert, könnyen kiég és szinte szó szerint elsorvad.

A társas érintkezés nem csupán fizikai érintést jelent, hanem magát a kommunikációt is. A társas kapcsolatok fontos része az egymással történő interakció. Azonban nem mindegy, hogy ez az interakció milyen módon történik meg. Jellemző, hogy az emberi kapcsolatokat megterhelik játszmákkal. A játszmák viszont nem viszik előre a kapcsolatot, csupán megakasztják.

Ahhoz, hogy mélyebben megérthessük játszmáinkat, meg kell ismernünk az én-állapotokat.

Milyen én-állapotok léteznek?

3 én-állapotot különböztetett meg Berne:

  1. Szülői: erre az én-állapotra az értékítéletek jellemzők. Kétféle szülői típus létezik: a gondoskodó és a kritikus.
  2. Felnőtt: ez az én-állapot képviseli a racionalitást.
  3. Gyermeki: a gyermeki én-állapot rendkívül érzékeny és akaratos. Három típusa van: lázadó, alkalmazkodó és szabad gyermek.

Minden ember e 3 én-állapot valamelyikéből nyilvánul meg szituációtól függetlenül.
Mindannyiunkban ott van mindegyik, hisz a mintákat gyermekkorunkból hozzuk magunkkal.
A tréning során ezekkel az én-állapotokkal foglalkozunk: ránézünk saját magunkra és kapcsolatainkra, felismerjük, hol játszmázunk, és megtanuljuk a mintáinkat felülírni.

Iratkozz fel hírlevelemre!