Barion Pixel
problémamegoldás fejlesztés

Kreatív problémamegoldás-fejlesztés

Időpocsékolás eltévedni egy saját magad által készített labirintusban. Ehelyett fordítsd figyelmed a valóságra, amellyel szembesülsz, és lépésenként haladj előre. (Shunmyo Masuno)

Nehézségek, problémák mindig akadnak életünk során. A jó hír, hogy megküzdési stratégiákat mindig tanulhatunk, és fejleszthetjük problémamegoldó készségünket! A kreatív problémamegoldás-fejlesztés ebben lesz segítségünkre.

Miért fontos fejleszteni a kreativitást?

Ha folyton ugyanazokat a megoldási módszerek alkalmazzuk az életünk különböző területein, egy idő után sematikussá és beszűkültté válunk. A fejlődés és a kreativitás éltet, így fontos, hogy ne hanyagoljuk el. Érdemes kilépni a komfortzónánkból, és ránézni a helyzeteinkre más szemszögből, hogy új impulzusok érjenek. 

A kreativitás egyfajta gyermeki rátekintés az életre. Segít, hogy ne a megszokott sémáink szerint működjünk. Ehhez azonban elhatározásra is szükség van, hogy akarjunk változtatni.

A kreatív problémamegoldás-fejlesztés a gyakorlatban

A tréning során olyan technikákat tanulunk meg, amelyekkel kizökkentjük magunkat a megszokottból, és tornáztatjuk (tréningezzük) a kreativitásunkat.

Néhány példa a gyakorlatokra:
Alternatív megoldások: amikor alternatív felhasználási lehetőségeket keresünk tárgyaknak például, nagyon kreatív megoldások tudnak születni. Szuper játék otthonra vagy akár csapatépítésnek is! Ezáltal kitágul a fókuszod, és később, ha ránézel egy tárgyra, azonnal legalább 10 másik használati lehetőség fog megjelenni a fejedben.

Átkeretezés: az átkeretezés technikája nagyon sokat segít a nehezebb helyzetek megoldásában vagy épp elfogadásában. Sok olyan dolog történhet, amelyre nincs ráhatásod, az átkeretezéssel viszont könnyebb lesz továbblendülni rajta.

Asszociációk: az asszociációs játékok sokkal többek, mint pusztán játékos feladatok. Az asszociációk fejlesztik a kreativitást, és új szempontokat emel be a gondolkodásodba.

Címadás: a közösségi médiában is előbukkanó játékban címeket kell adnod meghatározott szempontok alapján (negatív és pozitív címeket is). Ez a típusú feladat a belső vizualizációt is erősíti, emellett szintén hat az asszociációs készségre is.

Kinek hasznos a kreatív problémamegoldás-fejlesztés tréning?

Mindenkinek, aki szeretne új megvilágításból rátekinteni helyzetekre, és szeretné a problémamegoldó készségét kreatívan fejleszteni.

Iratkozz fel hírlevelemre!